İddia: Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin HDP kararı sonrası bazı üyeleri aradı
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) HDP’nin hazine yardımı hesabına yönelik bloke kararını tedbir amaçlı kaldırmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini telefonla aradığı iddia edildi. Tedbirin kaldırılması yönünde oy kullanan üyelere, “Tedbirin kaldırılmasına nasıl oy verirsiniz?” ‘hesap’ sordu.
Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde açtığı davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine 5 Ocak’ta partinin Hazine yardımı ile hesaplarının bloke edilmesine karar verdi. Partinin bu kararın iptali talebi Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda görüşülmüş ve partinin Hazine yardımı ile hesaplarının bloke edilmesi kararı tedbir amaçlı kaldırılmıştır. Bu karar 7 oya karşılık 8 üyenin çoğunluğu ile alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararın ardından hesapların açılması yönünde oy kullanan Anayasa Mahkemesi’nin bazı üyeleriyle telefon görüşmesi yaptı. “Sana çok güvendim. Hesapların engellemesini kaldırmak için nasıl oy kullanırsınız?” diye sordu.
Erdoğan’ın aradığı bir Anayasa Mahkemesi üyesi, “Kendisine verdiğim kararı sadece hukuki yönden değerlendirdim. Tedbire ilişkin herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ne anayasada ne de kanunda. Ona bunu söyledim. Bunun dışında görüşme özeldir, yani sonuçta” dedi.
“Terör örgütüne fiili transfer söz konusu değil”
“Cumhurbaşkanı bu kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi” diyen AYM üyesi, “Aldığımız tedbirin kaldırılması yönündeki kararda hukuka uyduk. Peki o zaman neden aldınız diyeceksiniz. Daha önce önlem aldınız da neden fikir değiştirdiniz İlk tedbir olarak Yargıtay Başsavcılığı öyle önemli tezlerle bize geldi ki olağan tezlere karşı önlem almamaktan başka çaremiz yoktu. Vermeyen arkadaşların iddiaları kuvvetliydi ancak hazine yardımının doğrudan terör örgütüne aktarıldığı iddiası karşısında benim açımdan tedbirden başka bir yol da bulunamadı. sonrasında gelen belgelerde 2017-2018 ve sonraki yıllarda terör örgütüne fiilen transfer olmadığı, şirketlere yapılan ödemeler bunlar var bunlar var direk para transfer edildiği kanaati olmadığı için fikrimi değiştirdim. terör örgütü” dedi.
Bir AYM üyesi özetle şunları söyledi:
“Anayasa veya kanun koyucu, dava açıldığında veya bu dava hakkında kesin bir karar verilinceye kadar hiçbir siyasi partiye hazine yardımı yapılmaması gerektiğine dair bir hüküm koyabilirdi. Bununla ilgili yasal bir düzenleme yapmıyorlar, sonra siyasi handikaplarını dile getiriyorlar.” (KAYNAK)