Geçen ay emtia piyasasına kuraklık endişeleri ve jeopolitik riskler hakim oldu
Geçen ay emtia piyasasında sert yükselişler ön plana çıkarken, emtia piyasasına kuraklık endişeleri ve jeopolitik riskler hakim oldu.
Temmuz ayında emtia piyasasında olumlu bir seyir izlendi.
Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı arz endişeleri ve rekor seviyelere ulaşan hava sıcaklıkları nedeniyle yaşanan kuraklık endişeleri, emtia piyasasının yukarı yönlü bir seyir izlemesine neden oldu.
El Nino hava olayı emtia piyasasındaki dalgalanmaların devam etmesini de tetikledi.
Analistler, durgunluk endişelerinin güçlenmesiyle birlikte dolara olan talebin azaldığını ve emtia piyasasında devam eden işlere talebin arttığını, arza ilişkin endişelerin emtia fiyatlarındaki yükselişi tetiklediğini bildirdi.
Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını desteklemeye yönelik adımlarını sürdürmesi de yatırımcıların risk iştahını besledi. Jeopolitik riskler ve durgunluk dalgalanmaları özellikle pahalı metalleri alt üst etti.
Geçen ay altın yüzde 2,4, gümüş yüzde 8,7, platin yüzde 5,6 ve paladyum yüzde 4,5 değer kazandı. Analistler, resesyon endişelerinin artmasının ardından altına olan talebin arttığını belirterek, Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde destekleyici görünüm sergilemeye devam etmesinin beklendiğini açıklayarak ons fiyatını etkilediğini belirtti. altın yukarı.
Analistler, Fed’in “şahin” adımlarına son verebileceği tahminlerinin altının ons fiyatını desteklediğine dikkat çekti. Çin’in altın tüketimi yılın ilk yarısında yüzde 26,4 arttı.
Çin’in teşvikleri artıracağı beklentisiyle baz metallerde bir ralli havası vardı.
Özellikle Çin’in teşvikleri artıracağı beklentisi baz metallerdeki ralli havasını destekledi.
Çinli hükümet yetkililerinin uzun bir aradan sonra uluslararası yatırımcılarla buluştuğu haber akışı ve Çin Politbüro’nun gayrimenkul sektörü için “politikaları zamanında ayarlayıp optimize edeceğiz” sözü, ana metallerin talep tarafını olumlu etkiledi.
Çin’in Sichuan eyaletindeki rekor yüksek sıcaklıklar nedeniyle metal üreticileri için artan elektrik kesintisi olasılığı, ana metallerdeki arz dalgalanmalarını da vurguladı.
Bu gelişmelerle birlikte Temmuz ayında bakır yüzde 6,9, alüminyum yüzde 4,5, çinko yüzde 7,6, kurşun yüzde 0,6 ve çinko yüzde 7,6 arttı.
Enerji emtialarında karışık bir seyir izlendi.
Temmuz ayında Brent petrol yüzde 13,6, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz ise yüzde 5,7 değer kaybetti.
Suudi Arabistan, 1 milyon varillik arz kesintisini Ağustos ayına kadar uzatacağını açıkladı. Rusya, günlük petrol arzını 500.000 varil, Cezayir’i ise 200.000 varil azaltacağını açıkladı. Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimini azaltacağı haberleri de petrol fiyatlarındaki yükselişi destekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), “gelecekte petrol arzının talebin gerisinde kalabileceğini” değerlendirdi.
ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), küresel petrol stoklarında önümüzdeki yılın son çeyreğine kadar beklenen düşüşün petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu bildirdi.
Protestoların ardından Libya’daki birçok petrol sahası kapatılırken, Shell boru hattı sızıntısı nedeniyle Nijerya’nın Forcados terminalindeki ham petrol yüklemesini askıya aldı. Son dönemde yaşanan gelişmeler ve Suudi Arabistan ile Rusya’nın üretimi kısacağına dair geçen hafta yapılan açıklamalar, önümüzdeki aylarda petrol piyasalarında üretimin daha da sıkılaşacağına işaret ediyor.
Goldman Sachs, petrol piyasalarındaki rekor talebin yakın vadede ham petrol fiyatlarını yukarı çekmesini bekliyor. ABD’de elektrik üretimindeki düşüş doğal gaz talebini olumsuz etkilerken, olağan dışı ılıman geçen kış aylarında zayıf ısınma talebinin yol açtığı yüksek stoklar doğalgaz fiyatlarını düşürmeye devam etti.
Tarım emtialarında da sert yükselişler hakim oldu.
Tarım emtiaları da geçen ay keskin artışlara tanık oldu. Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 2,3, mısır yüzde 3,7 ve pirinç yüzde 3,2 artarken, soya fasulyesi yüzde 0,9 değer kaybetti.
Kıtalararası Borsa’da (ICE) pamuk yüzde 5,4, şeker yüzde 5, kakao yüzde 5,8 ve kahve yüzde 3,6 değer kazandı. Kakao, Mart 2011’den bu yana en yüksek seviyesi olan 3.602 doları gördü.
Tahıl koridoru anlaşmasının sonu Rusya’nın Ukrayna’nın Odessa bölgesine insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda Tuna Nehri üzerindeki liman altyapısını hedef alması tahıl fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Tahıl anlaşması fiilen sona erdi, durduruldu. İlgili koşullar yerine gelir gelmez Rusya derhal tahıl anlaşmasına geri dönecektir.” terimleri kullandı.
Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın Karadeniz Tahıl İşletmesi bünyesinde yer alan liman altyapı tesislerini bombaladığı belirtildi.
Odessa ve Chornomorsk limanlarındaki tahıl terminalleri ile liman altyapısının saldırıya uğradığına işaret edilen açıklamada, “Gece saldırısında Chornomorsk limanının tahıl ihracat altyapısının önemli bir kısmı devre dışı bırakıldı. Chornomorsk limanı da saldırıya uğradı. 60 gün önce büyük tonajlı bir gemiye yüklenip tahıl koridorundan sevk edilmesi gereken 60 bin tonluk malla yüklenen tonlarca tahıl da kayıp oldu.” bilgiler paylaşıldı.
Petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte talep beklentilerindeki artış mısır fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi. Kuraklık, ABD’de mısır yetiştirme alanlarını etkiledi.
ABD Drought Monitor sitesine göre, ABD mısırının yüzde 59’u orta dereceli veya daha kötü kuraklıktan etkileniyor. El Niño başladığında ithalatçılar sıcak havanın tarlaları kurutacağından ve ekinlere zarar vereceğinden endişe ederken pirinç fiyatları yükseldi.
Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, El Niño koşulları Güneydoğu Asya’ya kuraklık getirmekle tehdit ederken, rekor küresel sıcaklıklar iklim değişikliğinin hızıyla ilgili endişeleri artırdı.
Tayland 2024 yılının başlarında büyük çaplı bir kuraklıkla karşı karşıya kalacak, pirinç için değerli bir tehdit oluştururken, El Nino ve kuru havanın etkisinin Eylül ve Ekim aylarında net bir şekilde görüleceği tahmin ediliyor. El Nino’nun önümüzdeki yıl takılacağı görülmesi nedeniyle stoklamalık pirince talebin artabileceği belirtiliyor.
İthalat tarafında, agresif oranlarda stok oluşturma çabaları başladı.
Filipinler, Çin ve Endonezya’daki alıcılara yapılan sevkiyatların artmasıyla Vietnam, bu yıl pirinç ihracatının yaklaşık on yılın en yüksek seviyesine ulaşmasını bekliyor. Endonezya ve Filipinler’den büyük satın almalar da piyasayı yukarı yönlü etkiledi.
Çin Meteoroloji İdaresi, sıcak hava dalgalarının Çin’in güneyindeki birçok bölgede devam etmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Petrol fiyatlarındaki artış ve Brezilya realinin dolar karşısında değer kazanması şeker piyasasını olumlu etkiledi.
Nielsen’in verdiği bilgilere göre, çikolataya olan güçlü talep kakao fiyatlarını desteklerken, 27 Mayıs’ta sona eren 52 haftalık dönemde dolar bazında çikolata satışları geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 arttı.
Tüccarlar ve çikolata üreticileri sınırlı tedarikle karşı karşıya kaldıklarından, Batı Afrika’daki kakao üretimindeki düşüş nedeniyle kakao fiyatları yükseldi.
Son dönemde Batı Afrika’da görülen ve kakao çekirdeklerinin kararmasına ve çürümesine neden olan siyah fasulye hastalığının yayılmasını hızlandıran şiddetli yağış, kakao fiyatlarının yükselmesine neden olan bir diğer faktör oldu.
Analistler, hastalığın çok yağışlı havalardan yayılmasının, mahsul kalitesinde ve kakao üretiminde düşüşe neden olabileceğini söyleyerek, Fildişi Sahili’ndeki çiftçilerin kakao sevkiyatlarının da yılbaşından bu yana azaldığını hatırlattı.
Son raporlar, Fildişi Sahili’nin Ekim ayından itibaren ana mahsul için denizaşırı alıcılara vadeli satışları askıya aldığını gösteriyor. Şiddetli yağışlar, seller ve kara fasulye hastalığı üretimi engelledi. Olumsuz hava koşulları da mahsul hasadını yavaşlatıyor.
Brezilya’nın Minas Gerais eyaletinde şiddetli yağmurun teslimatları geciktirebileceğine dair endişeler de kahve fiyatlarını yükseltti.
Brezilya’nın haziran ayı kahve ihracatının yüzde 19 azalarak 2,3 milyon torbaya gerileyerek kahve arzına ilişkin endişeleri artırması da kahve fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen bir diğer unsur oldu.